Nieuws

Afgelopen zaterdag speelde DETO tegen Berkum uit Zwolle. De wedstrijd werd wegens de coronamaatregelen zonder publiek gespeeld en kon via internet, via een livestream uitzending door iedereen gevolgd worden. Hier werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Zo waren er op enig moment meer dan 700 kijkers actief. Berkum, geplaagd door blessures van een aantal sterkhouders zoals Martijn Brakke, Johnson Bacuna en doelman Huib Veurink, stond vooraf één puntje lager op de ranglijst dan DETO en had ook al een wedstrijd meer gespeeld. Bij DETO keerden Ferdi ter Avest en Roberto Stopel terug in de basis na hun schorsingen.

Berkum schoot uit de startblokken en zette DETO meteen vol onder druk. Dit resulteerde al in de 1e minuut in twee enorme mogelijkheden voor de gasten. Eerst zeilde een voorzet voor het DETO doel langs zonder resultaat en uit de daarop volgende hoekschop werd de DETO-lat geraakt. DETO liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en trok eveneens ten aanval. In de 5e minuut was het bij de eerste de beste kans meteen raak. Een diepe bal van Karlo Borghuis op Kai Wesselink werd door laatstgenoemde voor het doel gebracht waar Ferdi ter Avest de bal alleen nog maar hoefde binnen te lopen: 1-0. Drie minuten later kon Karlo Borghuis de stand al verdubbelen toen hij een vrije trap op de rand van de zestien in de korte hoek achter de verraste Berkum defensie schoot: 2-0. Vervolgens waren er weer mogelijkheden voor Berkum. Julian de Ruiter leek op weg naar de 2-1, echter hij gleed op het beslissende moment uit in de DETO zestien. En even later moest Stopel redding brengen op een gevaarlijke kopbal van de gasten. Grootste kans voor Berkum was voor Chris van der Meulen, echter helemaal vrij voor doelman Stopel kon laatste de bal met de voet uit het doel houden. Op slag van rust lijkt de wedstrijd al gespeeld als Coplan Soumaoro de bal na een hoekschop vanuit de kluts binnen kan schieten: 3-0. Zo kon DETO comfortabel gaan rusten na een uitermate effectieve eerste helft waarin de gasten minimaal evenveel kansen creëerden maar deze niet benutten.

foto's: Rainer Fröhlich (Berkum)

Ook na de thee was het Berkum dat ten aanval trok om toch nog iets van de wedstrijd te maken. DETO doelman Roberto Stopel moest enkele malen zijn kwaliteiten tonen om Berkum van scoren af te houden. Scoren dat deed DETO vervolgens weer. Na een mooi opgezette aanval was het Tim Pothast die na een foute afgeslagen bal de vrije verre hoek zag en niet aarzelde: 4-0.DETO geloofde het wel en wilde de wedstrijd gecontroleerd uitspelen. Echter dit gebeurde niet altijd even nauwkeurig waardoor Berkum zomaar twee strafschoppen mocht nemen in de slotfase van de wedstrijd en via Marc van der Meulen de stand een wat dragelijker aanblik kon geven: 4-2. DETO was deze middag uitermate effectief in het benutten van de kansen, daar waar Berkum ook veel mogelijkheden creëerde maar veel moeite had met het verzilveren ervan. DETO deed goede zaken op de ranglijst, waar het zich na de uitslagen van deze middag nog vaster settelde in de middenmoot van de hoofdklasse B.

Wanneer de volgende wedstrijd gespeeld gaat worden is op dit moment nog niet te zeggen. Indien er conform de regels na 17.00 uur niet meer getraind mag worden, is de kans groot dat de winterstop hiermee een feit is geworden en de competitie mogelijk na de jaarwisseling wordt hervat. Hopelijk zal er de komende week meer duidelijkheid komen hierover.