Clubgeschiedenis

Clubgeschiedenis

Door Eendracht Tot Overwinning werd op 1 juli 1948 opgericht. Tijdens de oprichtingsvergadering door de besturen van PVB (Pollense Voetbal Boys) en SEV (Sport en Vriendschap) werd de fusie beklonken en nog dezelfde avond werd DETO bij de K.N.V.B. in Enschede ingeschreven.

In de eerste jaren van haar bestaan kwam DETO uit in de 4e klasse, waarna de stap naar de 3e klasse werd gemaakt. In 1961 promoveerde DETO naar de 2e klasse, toen het hoogste niveau. De namen van toen waren o.a. Bennie Webbink, Frits Olthof, Marten Alkema, Frans Jansen, Marinus Niks, Henk Wiltvank, Harm Reekers, Johan Schoenmaker, Jan Fokke, Henk Jarpers Fayer en Henk Webbink. Prachtige DETO namen, namen die we nu nog veelvuldig op de leden lijst van DETO tegen komen. Met de ervaring die toen is opgedaan in de 2e klasse, werd het fundament gelegd voor nu. In 1967 verhuisde DETO van haar vertrouwde stek in de Weitemanslanden naar sportpark ”Het Midden”. De bestuurders van die tijd verdienen een pluim, want zonder die verhuizing was DETO niet geweest wat het nu is. Een bloeiende vereniging met 800 leden, met een prachtig modern sportpark dat aan alle eisen van de moderne tijd voldoet.


neg-001

In 1973 en 1974 promoveerde DETO met mannen als Bennie en Jan Webbink, Freek Becker, Jan Lanjouw, Hans Aman, Geert en Daan Schipper, Anne Kuper, Ab Wessels, Gerrit Veldhof, Dick Eshuis, Wicher Ekkel, Hans Kobes, Fons Reekers en Henk Jonker naar de 1e klasse. Een beslissingswedstrijd bij SVZW tegen WZC Wapenveld was nodig om de promotie naar het hoogste amateurniveau te bereiken. Maar liefst negentien seizoenen voetbalde DETO op het hoogste niveau. Door die succes periode is DETO nog altijd terug te vinden in de top dertig van de beste zaterdagamateurverenigingen van Nederland.

DETO degradeerde in 1994 uit de 1e klasse. Drie degradaties oprij lieten DETO in de 3e klasse belanden. Waarna de weg naar herstel werd ingeslagen met spelers als aanvoerder Frederik Jaspers Fayer, Erik , Gerrald en Huib Eshuis, Danny van de Stelt. Pedro Noguerol, Henri ten Napel, Jelle Abma, Robert Zwijze, Patrick en Jeroen Webbink, Gerhald Botter, Sander Oude Nijhuis, Louis Goudbeek, Jacco Nijhuis en het legendarische spitsenkoppel Willian Swienink en Arjen Pastink. Na enkele succes volle jaren promoveerde DETO in 2000 weer naar de 1e klasse. DETO kwam maar liefst elf seizoen uit in de 1e klasse. In het seizoen 2009-2010 promoveerde DETO, onder leiding van trainer Anton Wennemers, na zestien jaar, weer terug naar de Hoofdklasse. Al kort daarna, promoveerde DETO na een zinderende beslissings-wedstrijd tegen WHC Wezep in Hardenberg die met 2-1 na verlenging werd gewonnen, in mei 2012 naar de Topklasse. Het verblijf in de Topklasse, onder leiding van trainer Michel van Oostrum was niet van lange duur. De ploeg degradeerde kansloos in 2013 en is dus na één jaar weer terug in de vertrouwde Hoofdklasse C. Ook in de Hoofdklasse C ging het in seizoen 2013-2014 erg moeizaam. Halverwege het seizoen werd trainer Michel van Oostrum ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten. Zijn interim-opvolger Jürgen Schefczyk bereikte met de ploeg nog wel de nacompetitie, echter daarin ging het mis voor de DETO waarna de ploeg na 3 seizoenen Hoofdklasse- en 1 jaar Topklassevoetbal weer terug is in de 1e klasse D.

Na vier seizoenen in de 1e klasse D te hebben gespeeld met wisselend succes is DETO in seizoen 2017-2018 via de nacompetitie weer gepromoveerd naar de hoofdklasse. In de finalewedstrijd werd XerxesDZB uit Rotterdam met 3-0 verslagen in Vriezenveen.

 
s