Nieuws

 

Het is een experiment, maar wel één dat nieuwsgierig maakt. Tot aan de winterstop trainen jeugdspelers van 10 tot en met 16 jaar één keer in de week met hun 'biologische' leeftijdsgenoten. Koen Fleer, Hoofd Jeugd Opleiding bij DETO, is benieuwd wat het in positieve zin met de spelers doet. Hij legt uit:

"Bij spelers van 10 tot en met 16 zie je vaak grote verschillen in de groeispurt die ze doormaken. Het komt voor dat een speler van 11 het fysiek heeft van een 14-jarige of andersom. Met het trainen op biologische weerstand, zoals wij het noemen, nemen we dat verschil weg. Eens per week delen we de groepen in naar lengte en gewicht. We kijken hoe iemand er fysiek voorstaat en niet naar zijn leeftijd.

"Bij DETO zijn we constant aan het kijken hoe we de jeugd beter kunnen maken. We staan heel erg open voor nieuwe ideeën en experimenten, maar we hoeven natuurlijk het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn meer amateurclubs die trainen op biologische weerstand en ook Michel Jansen, Hoofd Jeugd Opleiding bij sc Heerenveen is ermee bekend.

"We zijn heel nieuwsgierig wat deze vorm van trainen met ons als trainers maar natuurlijk vooral met de spelers doet. We verwachten dat het echt iets losmaakt onder de jeugd. Spelers die bijvoorbeeld altijd moeten opboksen tegen fysiek sterkere spelers kunnen nu op een andere manier een succeservaring beleven. Zij kunnen hun technische vaardigheden nu op een andere manier toepassen. De grotere, sterkere spelers hebben veel voordeel van hun lichaam. Zij worden nu uitgedaagd en extra geprikkeld, omdat dit voordeel wegvalt.

"Bij het trainen op biologische weerstand kijken we naar het talent van ieder kind en niet naar het resultaat van nu. Dit laatste kan op trainingen en tijdens wedstrijden soms een vertekend beeld geven. Als de fysieke verschillen binnen een groep groot zijn, dan kan het gebeuren dat wij een talentvolle speler over het hoofd zien. Bijvoorbeeld omdat hij lichamelijk nog niet is opgewassen tegen grotere leeftijdsgenoten. Het kan ook zijn dat we anders gaan kijken naar een fysiek sterke speler die in wedstrijden heel makkelijk scoort. Maakt hij zo makkelijk doelpunten omdat hij zijn lichaam mee heeft of is het talent?

"Tot aan de winterstop trainen we dus één keer in de week in groepen die zijn samengesteld naar lengte en gewicht. In hun vertrouwde omgeving stappen trainers en spelers uit hun comfortzone. Ze trainen met andere jongens en meiden samen, met een andere trainer voor de groep. De trainingen zelf zijn niet anders dan ze gewend zijn.

"Of we er ook na de winterstop mee doorgaan heeft grotendeels te maken met het enthousiasme van de spelers. Als ze het leuk vinden, nieuwe succeservaringen beleven en het gevoel hebben dat ze worden uitgedaagd, is de kans groot dat we het experiment verlengen. Wij als trainers kunnen daar veel invloed op hebben, door goed uit te leggen waarom we dit doen en door ons enthousiasme over te dragen aan de spelers."

Foto en hoofdfoto: voor de berekening van de biologisch leeftijd zijn lengte, lengte in zithouding en gewicht gehanteerd.

s