Nieuws

 

Zaterdag 22 april is het weer zover, dan treffen geel zwart en rood zwart elkaar weer op sportpark ”Het Midden” in de enige echte Vriezenveense derby DOS’37-DETO. De derby clash waar heel Vriezenveen en omstreken al weken naar uitkijkt kent vele sentimenten en zorgt altijd weer voor de nodige spanning en spektakel. In derby’s tussen DOS’37 en DETO staat er altijd meer op het spel dan alleen maar de eer. Voor DETO staat er dit keer de status van het eersteklasserschap op het spel. DOS’37 is wat dat betreft nagenoeg in veilige haven, al bewees het zichzelf en DETO vorige week geen goede dienst door van De Esch te verliezen.

Sentimenten.

DETO zal het in de slotfase van het seizoen op eigen kracht moeten doen en via de nacompetitie proberen klassebehoud veilig te stellen. Er staan voor de rood zwarten nog vier en hopelijk 8 finales op de rol. DETO moet in de laatste vier speelronden, uit tegen DOS’37, thuis Nunspeet, uit KHC en thuis Bennekom, De Esch en Hulzense Boys zien voor te blijven. Voor DETO staat er meer op het spel en de belangen zijn groter dan voor DOS’37, gezien de stand. Maar in derby’s als deze gelden andere regels en sentimenten dan normaal gesproken bij andere wedstrijden en worden belangen en realiteit nogal eens uit het oog verloren. Door die eigen regels zijn derby’s onvoorspelbaar en meestal boeiend. Dat zal komende zaterdag niet anders zijn aan de gele kant van sportpark ”Het Midden”.

Daadkracht.

Waar DETO een tegenvallend seizoen draait, daar is het bij DOS’37 dit seizoen wisselvalligheid troef. Mooie overwinningen werden afgewisseld door gevoelige nederlagen. Zo werd hoogvlieger Bennekom op een knappe 2-0 nederlaag getrakteerd en werd nummer 2 WHC op een 2-2 gelijkspel gehouden, daartegenover werden de laatste weken verloren van FC Zutphen (2-1), Nunspeet (1-3) en vorige week liet DOS’37 het bij laagvlieger De Esch volledig afweten en keerde het met een alles zeggende 3-1 nederlaag huiswaarts. Zelfs na een rode kaart voor De Esch wist DOS’37 in overtal geen potten te breken. Uit de laatste vier wedstrijden peurde DOS maar 1 puntje, daaruit blijkt wel dat de ploeg van scheidend trainer Philip Agteres in een mindere fase zit. DETO lijkt gezien de resultaten en prestaties van de laatste weken juist aan de beterende hand en heeft de dramatisch slechte periode van rond en voor de winterstop definitief achter zich gelaten. De ploeg steekt met de week beter in elkaar en speelt weer met vertrouwen en met geloof in eigen kunnen en in een goede afloop. Er staat gelukkig weer een weerbare ploeg die in staat is taken en opdrachten uit te voeren en verschillende spelsystemen te spelen. De ploeg zal zich de komende weken alleen nog zelf moeten belonen door met name voor het vijandelijke doel meer daadkracht te tonen en effectiever en efficiënter met kansen en mogelijkheden om te springen. In het laatste competitietreffen op bezoek bij DUNO D. kwam DETO er niet aan te pas en leed het een kansloze 4-1 nederlaag. Maar de wedstrijden daarvoor deed DETO het uitstekend, na de cruciale 1-2 winst bij Hulzense Boys, werd er tegen Go Ahead Kampen met 0-0 gelijk gespeeld. Koploper Berkum werd vervolgens in grote verlegenheid gebracht, maar in plaats van een verdiend resultaat liep DETO tegen een schlemielige 2-1 nederlaag aan. De derby tegen Vroomshoopse Boys werd vervolgens met goed voetbal verdiend gewonnen met 1-0.

Aan elkaar gewaagd.

In de eerdere onderlinge ontmoetingen dit seizoen ging DOS’37 met een 0-3 overwinning aan de haal. Ook in die wedstrijd ontbrak het DETO aan daadkracht, overtuiging en effectiviteit voor het doel van de tegenstander. DETO had wel het initiatief maar kon aanvallend geen potten breken. Een efficiënter DOS’37 sloeg na rust toe, Marc Meijer rondde kort na rust een rebound van dichtbij af nadat de bal via de lat voor zijn voeten was gevallen. Een perfect uitgevoerde counter werd vervolgens halverwege de tweede helft koppend afgerond door Dennis Boshoeve. In de blessuretijd kreeg DOS nog een strafschop cadeau na een vermeende handsbal. Tom Hegeman pakte het cadeautje vanaf elf meter uit en schoot DOS destijds naar een geflatteerde 0-3 overwinning. DETO zal zich voor die gevoelige nederlaag maar wat graag willen revancheren. De ploeg van trainer Jos van der Veen staat er veel beter op dan in de heenwedstrijd en moet in staat worden geacht een beter resultaat te behalen. Maar derby’s als deze zijn niet te voorspellen en kennen zoals gezegd hun eigen wetten en worden vaak op details en momenten beslist. Maar spanning en spektakel zijn vooraf gegarandeerd. DETO won de vorige twee derby’s tegen Hulzense Boys en Vroomshoopse Boys, hopelijk is zaterdag het spreekwoord ‘driemaal is scheepsrecht’ van toepassing. Beide ploegen hebben na 5 wedstrijden in de 3e periode 7 punten behaald en lijken wat dat betreft aan elkaar gewaagd. De vorm van de dag en de factor geluk zijn factoren, die de doorslag kunnen geven in deze Vriezenveense derby clash.

De twaalfde man.

Maar ook de supportersschare kan als twaalfde man de beslissende factor zijn. Daarom willen we iedereen met een ROOD ZWART hart oproepen DETO te steunen in deze voor onze vereniging belangrijke derby. Spelers en staf reken op jullie steun en support, DOOR EENDRACHT TOT OVERWINNING.

Hopelijk gaat rivaliteit hand in hand met sportiviteit en beleven we samen een mooie, spannende, enerverende maar bovenal sportieve derby. Waarbij respect voor elkaar de boventoon zal voeren. DETO THUIS wenst iedereen zaterdag veel voetbalplezier bij de derby der derby’s DOS’37 – DETO Twenterand, aanvang 14:45 uur.

Kampioenswedstrijd DETO 2.

Voorafgaande aan de derby kraker DOS’37 1 – DETO 1, speelt DETO 2 haar kampioenswedstrijd tegen DOS’37 2. Na een geweldig seizoen, waarin DETO 2 er met kop en schouders bovenuit stak, kan het bij winst vier speelronden voor het eind van de competitie, in het hol van de leeuw, al de kampioensvlag hijsen en is de promotie naar de hoofdklasse voor DETO 2 een feit. DOS’37 2- DETO 2, aanvang 12:15 uur. Ook DETO 2 kan uw support goed gebruiken in haar kampioenswedstrijd.

Iedereen een mooie sportieve derby-zaterdag toegewenst.

DETO THUIS.

s